Werkstress

 

Week van de werkstress
Heb jij wel eens last van stress? Deze week – van 16 tot en met 20 november 2020 – organiseert brancheorganisatie OVAL de week van de werkstress. Het thema van dit jaar is “blijf in balans !”. Het is een bijzondere tijd. Door Covid-19 is voor velen de grens tussen werk en privé nog niet eerder zo vaag geweest. Voor sommigen neemt de stress o.a. ten gevolge van de onzekerheid en de gevolgen van Covid-19 toe. Van anderen wordt juist langdurig meer gevraagd en krijgen daardoor te kampen met werkdruk en stress.

Hoge kosten door stress
Eén ding is zeker, stress en zeker langdurige stress is ongezond en kan ziekte tot gevolg hebben. De kosten van stress gerelateerd verzuim was in 2017 circa EUR 2.8 miljard per jaar. Vertaald is dat bijna EUR 9.000,- per werknemer per jaar, aldus TNO. En deze kosten lopen op. De jaarlijkse kosten voor werkgevers bedragen inmiddels al 3.1 miljard. OVAL stelt dat stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1 is.

Wettelijke verplichting tot PSA-beleid
De werkgever is verplicht werkstress te voorkomen en als het niet voorkomen kan worden dan in ieder geval zo laag mogelijk te laten zijn. Dit is in de Arbowet terug te vinden, waarbij de term psychosociale arbeidsbelasting wordt gebruikt. Hoe u als werkgever de werkdruk voorkomt legt u vast in een wettelijk verplicht PSA-beleid.

Balans en een positieve flow
Het is natuurlijk zowel in het belang van de werkgever als de werknemer dat ziekteverzuim zo veel als mogelijk wordt voorkomen. Hier speelt niet enkel het hiervoor genoemde kostenaspect ten gevolge van ziekteverzuim een rol. Minstens zo belangrijk zijn de immateriële gevolgen. Een gezonde en gelukkige werknemer draagt immers bij aan een prettige werksfeer. Bovendien is deze werknemer creatiever en productiever. En dit zijn aspecten die eenieder weer ten goede komen. Het zorgt voor een betere balans binnen uw onderneming en een positieve flow. Kortom, het zo veel als mogelijk voorkomen van stress en zeker langdurige werkstress is zeker uw aandacht en investering waard.

Ondersteuning
Als in uw onderneming het PSA-beleid ontbreekt of verouderd is, kunt u uiteraard contact met mij opnemen. We kunnen dan in overleg een goed en praktisch PSA-beleid opstellen dat is toegespitst op uw onderneming.

Mocht er helaas al sprake zijn van ziekteverzuim en het re-integratieproces gaat moeizaam of heeft u anderszins vragen over re-integratie, dan help ik u uiteraard ook graag.

Ook als u merkt dat uw werknemer(s) gebukt gaat onder stress of anderszins niet lekker in zijn/haar vel zit en daardoor uit balans is of dreigt te raken, help ik graag. Handel proactief. Ga het gesprek aan met deze werknemer. Op die manier kan duidelijk worden wat beide partijen nodig hebben, wat er aangeboden kan worden en wat partijen van elkaar mogen en kunnen verwachten. Samen kunnen we kijken wat er nodig is om tot een duurzame oplossing te komen die voor een ieder werkt.

Beeld| Freepik.com